Оправдан за убийство съди прокуратурата за 6 млн. лева
Оправдан за убийство съди прокуратурата за 6 млн. лева / DarikNews.bg, архив

33-годишният Демир М. поиска прокуратурата да му плати 6 млн. лева обезщетение за това, че му е било повдигнато обвинение за грабеж с убийство, по което е бил оправдан от съда, съобщи "Труд", като се позова на съдебната палата в Сливен.

Престъплението, за което бил задържан Демир, бе извършено в края на декември 2009 г. в град Шивачево. Тогава 76-годишният бивш миньор Кольо Колев бе открит в дома си мъртъв. Установи се, че човекът е бил изтезаван и убит, за да каже къде крие спестяванията си от 5000 лева. Месец по-късно полицията в Сливен задържа Демир М. и братята Райко и Жоро Маринови. Подсъдимите бяха напълно оправдани на два пъти от окръжния съд в Сливен. След като случаят влезе отново в апелативния съд в Бургас, братята Маринови получиха съответно 17 и 16 г. затвор. А оневиняването на Демир М. бе потвърдено. През 2014 г. ВКС потвърди присъдите.

Прокуратурата да изплати 15 000 лева на Лечков, постанови Сливенски съд

Искът на Демир М. е заради престоя му от 490 дни в ареста и затвора. В жалбата си той твърди, че бил натъпкан в килии със 70 души, без тоалетни и бани, че понесъл ред извращения. Той изчислил, че за причинените му вреди му се полагат по 12 445 лева на ден при минимална работна заплата от онова време в размер на около 300 лева месечно.

Окръжната прокуратура е оспорила изцяло както основанията, така и размера на иска.
Обвинението посочило, че за условията в ареста отговорност носи Министерството на правосъдието, а не прокуратурата, и че искът надвишава 1200 пъти размера на обективния икономически критерий.

Затворник съди държавата за половин милион лева заради пневмония

Окръжният съд е осъдил прокуратурата да плати 5000 лева обезщетение на Демир М., като отхвърлил огромния му иск като неоснователен и недоказан.

Други новини от Сливен