Опозицията: Вотът на недоверие отдавна се е провел в обществото
Опозицията: Вотът на недоверие отдавна се е провел в обществото / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлия Николова

Вотът на недоверие към правителството е загубен от управляващите, тъй като отдавна се е провел в обществото, което е осъзнало, че престъпността е на власт. Това обявиха от опозицията по време на парламентарните дебати по петото искане за оставка на кабинета „Станишев”. От мнозинството бяха категорични, че този вот пречи на реформата в МВР.

Не може да се прави операция „чисти ръце”, когато едната ръка е заета да се здрависва с престъпниците, а другата да прибира полагаемия й се дял от тяхната незаконна дейност, каза Пламен Панайотов от БНД.

Вие ни разказахте приказката за Червената шапчица, където БСП е в ролята на добрата Червена шапчица с малката кошничка и един голям лош вълк Иван Костов й пречи да управлява, коментира Евгени Жеков от БНС.

Според Иван Костов, лидерът на ДСБ, България е болният човек на Европа. Така е и според европейците-българи, болни сме от мафия. Вярно е, че не сме болни от вчера, но симптомите говорят за опасен изход, допълни Костов. По думите му, симптом е, че президентът Първанов-Гоце окуражи мафията като застана зад нейния защитник Румен Петков. По думите на Иван Костов организираната престъпност е на път да се узакони. Като властващ партньор на ЕС демократичните институции не могат да бъдат леговище на престъпността, отбеляза той. ДСБ ще бъде при хората, ако излязат на улицата и няма да участва в опита на политическата класа да потуши тази криза, категоричен беше Костов. Когато БСП дойде на власт всичко се скапва. Разликите от последния път са, че при Виденов от парична и финансова криза се отиде към лична несигурност, а сега при Първанов и Станишев от лична и обществена несигурност ще отидем към висока инфлация.

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов каза: Снишавате се, господа управляващи, така както ви поръча първият секретар на партията, за да мине бурята.

Изключително нелепа подкрепа от страна на тройна коалиция, лидери или висше ръководство на партията, която управлява БСП спрямо вътрешния министър, преди да е завършила прокурорската проверка, каза лидерът на Атака Волен Сидеров. Дами и господа управляващи, вие предрешавате едно решение на прокуратура, което би трябвало да е независима институция, каза още Сидеров.

Христо Бисеров от ДПС контрира, че преди девет години, когато хората са излезли на улицата Иван Костов се е скрил в стаята на ДПС и Ахмед Доган го е извел при тях. Бисеров обяснява защо се е качил на другата каруца, коментира тъмносиния лидер.

В началото на 90-те години същата тази десница направи реформа в съдебната система именно заради несправяне с престъпността, заяви Младен Червеняков от левицата. Има забавяне на реформите в МВР, но структурните промени повече не могат да бъдат отлагани, добави той.

Първи по време на дебата се изказа зам.-председател на ДПС Касим Дал. Той изрази подкрепата на движението за реформите, но и недоволството, че в МВР не се допускат назначения на представители на други етнически групи.

Гласуването на вота на недоверие към кабинета ще е в петък, в 15,30 часа.