Онкоболните се нуждаят от 120 млн. лева през 2007
Онкоболните се нуждаят от 120 млн. лева през 2007 / netinfo

Според анализ на онкологичната помощ в България за следващата година ще са необходими 120 милиона лева за лечение.Анализът бепредставен пред журналисти от Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Проучването е извършено от януари до юни тази година. Според изчисленията в момента за лечението на един пациент с онкологично заболяване са предвидени 594 лева на година, каза Адърска.

Отделените за тази година в бюджета на Министерството на здравеопазването близо 60 млн. лв. за лечение на онкологични заболявания са крайно недостатъчни, отбеляза тя.

През следващата година по прогнозни данни на националния раков регистър 101 462 българи с онкологично заболяване ще се нуждаят от лечение и медицински грижи. По данни на регистъра българите, страдащи от някаква онкологична локализация към момента, са 273 607 човека.

В България се лекуват не повече от 40 процента от онкологичноболните пациенти, каза Адърска. Според препоръки на Световната здравна организация минимумът от пациенти, които трябва да се обхванат с лечение е 48 процента.

Най-честата причина за смърт сред тези болни в България е рак на белия дроб и рак на гърдата. Причината за това е откриването на заболяването в трети или четвърти стадий от развитието му. 60-70 на сто от новооткритите и лекувани пациенти са диагностицирани късно. В първи стадийна заболяването са диагностицирани само 6 на сто, се посочва в анализа.

Най-добрият начин за постигане на ранно откриване на заболяването е популационният скрининг. На сканиране подлежат локализациите на млечната жлеза, на маточната шийка, на дебелото и правото черво и на простатата.

Броят на първично инвалидизираните над 16-годишна възраст лица поради злокачествено новообразувание е близо 10 на сто от всички инвалидизирани за първи път лица в страната. Починалите от злокачествени новообразувания българи през 2004 г. са 16 179, което е 14.7 на сто от починалите от заболявания в страната. Борбата срещу рака трябва да се превърне в национален приоритет, се посочва в документа.

В министерството на здравеопазването се работи по проект за национална стратегия и програма за периода 2007-2012 година, в която се предвижда извършването на скриниг и борбата срещу болестта като цяло, обясни пред журналисти заместник-министърът на здравеопазвавето д-р Матей Матеев. По думите му завършва изработването на медицинските стандрати по онкология, които ще разясняват кой, как и къде извършва диагностика и лечение на онкологичните заболявания.