Онкоболна варненка осъди здравната каса за 75 000 лв.
Онкоболна варненка осъди здравната каса за 75 000 лв. / снимка: БГНЕС, архив

Онкоболна осъди НЗОК да й изплати обезщетение от 75 000 лева, информира в. „Преса”. В началото на миналата година лекарите във Варна поставят диагноза на жената Т-клетъчен лимфом.

„Препоръчват химиотерапия в столицата, но след първите три курса се оказва, че заболяването не се повлиява от назначеното лечение, тъй като формата „синдром на Сезарий” е резистентна. Докторите обясняват, че тук повече нищо не могат да направят и спират терапията”, разказа за изданието д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Все пак жената е насочена към модерен метод в Германия, който дава много добри резултати.

Тъй като диагнозата е включена в основния пакет на касата, който тя задължително покрива, пациентката подава молба за лечение в чужбина. Повече от шест месеца експертите от НЗОК не отговарят на писмото. След това идва и отказ с мотив, че в България не се прилага този метод. „Отговорът е абсурден. Нали точно затова болната кандидатства да й се отпуснат средства за лечение в ЕС, защото у нас е обречена на смърт”, посочи д-р Кацаров.

50-годишната варненка тег­ли банков кредит от 75 000 лева и заминава за Германия. Там се подлага на екстракорпорална фотофереза. Методът представлява своеобразно изчистване на раковите клетки, като за целта кръвта се извлича от тялото, преминава през специални апарати и след това се връща обратно.

В момента жената е напълно излекувана, а Центърът за защита правата в здравеопазването води още десет дела срещу касата.

Други новини от Варна