С близо 20% са скочили жалбите при омбудсмана за по-малко от седмица срещу „Топлофикация София”. Причината - високите сметки за топлинна енергия през март.

„Хората се почувстваха много несигурни и ядосани от фактурите, които получиха за март. Очакванията бяха, че намаляването на цената на природния газ ще се отрази на месечната сметка”, каза общественият защитник Диана Ковачева в ефира NOVA.

„Потребителите се интересуват от това по какъв начин намаляването на цената на синьото гориво ще се отрази на средствата им. Определено това, което е надвзето назад във времето, трябва да бъде върнато на хората. Затова е необходимо да стане ясно колко пари ще бъдат възстановени на всеки потребител, кога ще се случи това и как потребителите ще го усетят”, каза още омбудсманът.

Ковачева заяви, че сметките за март не са реални, а прогнозни. „Никой не е влязъл в домовете на хората, за да отчете реалното потребление. Няма никакви доказателства, че в топлия март домакинствата са увеличили потреблението на парното. Това е необосновано”, категорична беше тя.

Ковачева коментира и казуса с частните детски градини. Тя направи предложение родителите да не плащат за услуга, която не получават. „Аргументът на градините, че те също трябва да се издържат, смятам, че никак не издържа на фона на родителите, които са вкъщи, за да гледат децата си”, смята общественият защитник.

Според омбудсмана изпитите за 4 и 10 клас трябва да бъдат отложени, но и посочи, че е необходимо да бъдат направени законодателни промени. Затова Ковачева се е обърнала към Народното събрание с препоръка изпитите да се отменят.
nova.bg