/ БГНЕС
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента българската актриса Цветана Манева

Отличието се връчва по повод 80-ата годишнина на Цветана Манева и отчита нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и за нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

БГНЕС

БГНЕС

"С течение на годините публиката успя да опознае Цветана Манева не само като актьор, но и като човек", каза Румен Радев по време на церемонията. „Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива, което може да се обобщи съвсем кратко – Цветана Манева – стандарт и класа“, коментира държавният глава.

По думите на президента едва ли някой ще оспори, че Цветана Манева е сред най-ярките и запомнящи се актриси на България. Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи, посочи той.

БГНЕС

БГНЕС


Президентът каза, че преди години Цветана Манева е „възкликнала, че талантът е достатъчен, за да не могат да Ви понасят в България“. Тогава имахте своите причини за това. Искрено се надявам днес да сме успели да променим Вашето мнение, защото „Ви ценим и обичаме“, заяви Радев.

"Дарбата е даденост, а талантът е работа. Приемам този плакет като оценка за моя труд, който се оказа, че е над половин век", каза актрисата. Тя благодари на всички хора, с които е работила. Актьорството не е самотно занимание, а колективно изкуство и всички, до които съм се докосвала, са ме зареждали, добави Цветана Манева.

БГНЕС


Тежкият момент, в който актьорите се разделят с професията си, винаги е свързан с едно физическо изтощение, посочи Манева. Най-много благодаря на студентите, които съм имала. Младостта на тези хора е невероятно заразителна, каза актрисата. Манева посочи, че е благодарна и на своята публика. 

Усещам, че имаме дълг към децата ми, децата ни, всичките деца на България. Мисля, че сме им длъжни и ви моля – пазете децата“, каза още Цветана Манева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС

Николай Трифонов/БТА