Петрохан проход
Петрохан проход / Деян Герговски
През прохода „Петрохан” изцяло ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Протест затвори прохода Петрохан


От 10 юни, поради спирането на движението в участъка от път I-1 Мездра – Лютидол, пътят през прохода „Петрохан” ( II-81), бе определен като един от възможните обходни маршрути за тежкотоварните камиони, пътуващи в посока София. Решението за промяна в заповедта за движение е взето въз основа на направения едноседмичен анализ на трафика, преминаващ по обходните маршрути от 10 юни до момента, допълват от АПИ.

С подготвяното изменение в заповедта, което ще влезе в сила от средата на следващата седмица, през прохода „Петрохан” в посока София  ще могат да преминават превозни средства до 12 тона без ремаркета и полуремаркета. Припомняме, че в посока Видин е разрешено движението само на моторни превозни средства до 3,5 тона.

Заповедта за въвеждането на временната организация за безопасност на движението - РД-11-730, бе издадена на 5 юни 2023 г., след проведено обществено обсъждане в периода 13 април – 13 май 2023 г. По време на процедурата не са получени възражения или предложения от заинтересовани страни и граждани.

От АПИ посочват, че няма промяна в останалите обходни маршрути при спиране на движението по път I-1 между Мездра и Лютидол. Обходните трасета са следните:
• леките автомобили до 3,5 т могат да преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно. Както и по всички други пътища от републиканската пътна мрежа, които са отворени за движение.
За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:
• път II-13 Крапчене - Криводол  - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;
• път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;
• за пътуващите в посока Монтана маршрутът е по АМ „Хемус“ - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана.

Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.

Апелът от АПИ към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.
 
Спирането на движението по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол и въвеждането на обходни маршрути  е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път.

Движението трябваше да се ограничи още през есента на миналата година, но поради предстоящите зимни месеци беше отложено. На 10 юни движението в отсечката се ограничи, за да може да продължи следващия етап от модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Проектът предвижда разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места.

Пълното затваряне на отсечката е необходимо, посочват от АПИ и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път.

Ще бъдат построени и редица съоръжения. За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи.

Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г.