/ iStock/Getty Images
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2020 година в стопанство за отглеждане на животни от породата Източнобалкански свине (ИБС) в село Юнец, област Варна, съобщиха от БАБХ.

Още 11,6 млн. лв. отиват за обезщетения заради Африканска чума по свинете

Последното огнище при ИБС беше регистрирано на 23 април в област Шумен.
Положителните проби от село Юнец са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) в София.

Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. В засегнатото стадо се отглеждат 212 свине, като до констатирането на заболяването от него са умрели 15 животни.

Нови огнища на Африканска чума по свинете във Варненско

Предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета.
Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището - с. Юнец и с. Рудник, общ. Долни Чифлик, обл. Варна. В 10-километровата наблюдавана зона са включени населени места от община Долни Чифлик: с. Шкорпиловци, Долни чифлик, с. Детелина, с. Старо Оряхово, с. Ново Оряхово, с. Солник и с. Кривини; от община Бяла: с. Самотино, с. Горица, с. Господиново, с. Дюлино, както и с. Козница, общ. Несебър, област Бургас, в които са предприети мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, собствениците на животни, които са спазили разпоредбите на закона, подлежат на обезщетение за обезвреждането на животните им.

Наесен ще има поетапно заселване на личните стопанства с прасета в Русенско

От БАБХ напомнят, че със Заповед на изпълнителния директор е забранено пасищното отглеждане на свине от породата ИБС с цел намаляване на риска от контакт със заразени диви прасета и разпространяване на заболяването.