За каузата на Мария Ваклинова пеят известни българи
Вече 5 години няма виновни за инцидента с асансьор в София, при който една жена загина, а друга пострада тежко, съобщава NOVA.

Оцелялата се казва Мария Ваклинова.

Тя беше приета в болница в много тежко състояние и няколко дни беше в кома. Въпреки това успя да се пребори.

Днес тя ходи на работа, гледа децата си, но все още има травми, заради които трябва да й се направят две операции. 

Освен че търси справедливост за случилото се, Мария има нужда и от финансова помощ за операциите си.

Тя започва кампания, в която се включиха и известни актьори като Филип Аврамов.

На 19 август 2014 г. Мария Ваклинова пострада изключително тежко след пропадане на асансьор от 9-ия етаж в София. Няколко дни Мария беше между живота и смъртта. Имаше счупени ребра, разкъсвания на бял дроб, черен дроб, черва, лицево-черепна травма, счупени прешлени и пета. В първите дни претърпя няколко тежки животоспасяващи операции. Гръбнакът й беше укрепен с титаниеви импланти, поставен беше имлант на петата ѝ, пишат от platformata.bg по повод кампанията "Мисия Мария".

 
Мария и Филип пеят заедно

Толкова е хубаво, когато правиш крачки, да има кой да ти подаде ръка. Също и когато искаш да разпериш крила. Благодаря ти Филип Аврамов, че ми се довери и пя с мен. :) https://bit.ly/2JJPkmU #МисияМария

Публикувахте от Мисия Мария в Събота, 9 ноември 2019 г.Оттогава минаха 5 години. Чудото Мария живее втори живот. Не се оплаква, ходи на работа, плаща наем и се грижи за двамата си сина (вече са на 14 г. и 19 г.).

На 19 май 2015 Мария преживя поредната операция - от крака й бяха оперативно отстранени имплантите, за да се освободи движението му. Тогава приятели, познати и непознати направихме кампания и събрахме средства за медикаменти и последваща рехабилитация, които не се покриват от здравната каса.

Болките обаче продължават да съпътстват деня и нощта на Мария. Възможно ли е нещата да станат по-добре?

Лекуващите лекари и хирурзи на Мария, които я върнаха към живота, не се наемат да направят нови операции.

През септември 2019 г. Мария беше на консултация с проф. Рудолф Шабус във виенската клиника Wiener Privatklinik. Проф. Шабус се ангажира да направи две операции – на крака и на гръбнака. Операцията на крака включва декомпресия на нерв и артродеза, като за това ще бъде направена присадка от тазовата кост. Операцията на гръбнака е за отстраняване на металната стабилизираща система, поставена поради получените при падането фрактури на прешлените.

Офертата на Wiener Privatklinik общо за двете операции е 18 140 евро. Освен тези средства, са необходими пари за пътуване, следоперативни прегледи и манипулации, медикаменти, рехабилитация. Затова се стремим да съберем 40 000 лева.

Пет години след падането на асансьора-убиец още няма наказани. През септември 2019 държавата внесе обвинение. Дотогава имаше само две прекратени заседания по делото. Това лято самата Мария заведе дела за причинените страдания. Всичко е в самото си начало. Мария не разчита да й бъде изплатено обезщетение в близките месеци, а може би и години.

Ако искате да помогнете, може да го направите по следните начини:

Дарителска сметка в Eurobank:
IBAN BG 41 BPBI 7940 40 66 34 1102
Мария Илиева Ваклинова

За онлайн дарения има дарителска кампания в Platformata.bg