Общината в Балчик е готова да откупи терена с храма на Кибела
Общината в Балчик е готова да откупи терена с храма на Кибела / netinfo

Общината в Балчик е готова да откупи парцела, в който при аварийни разкопки бе открит храмът на Кибела, но това ще струва много на общинския бюджет, съобщи кметът на крайморския град Николай Ангелов, информира БТА.

По думите му общината е предложила на собственика на терена друг парцел, с по-голяма площ, но той не е приел. Засега двете страни не можели да постигнат съгласие и за стойността на евентуална покупко-продажба. Общината спря строителството на хотела, при чието изграждане през миналата пролет бе открит античният паметник на културата, а инвеститорът в момента е в чужбина, допълни Ангелов.

Храмът на малоазийската богиня е толкова ценен и така добре запазен, че заслужава да получи признанието на световен паметник на културата, заяви кметът на Балчик.

Старата част на Балчик, където е открита античната сграда, може да се превърне в център на поклоннически туризъм, смята ръководителят на археологическите разкопки Игор Лазаренко. Той коментира, че близо до храма има православна църква и стара джамия.

Разкопките на обекта продължават и тази пролет. Сред най-ценните находки, разкрити в елинистичния храм досега, са осем мраморни статуи на Кибела, 25 каменни надписа - предимно на старогръцки, керамика, множество монети от III-IV век сл. Хр.