Образователният министър и учителите не се разбраха за заплатите
Образователният министър и учителите не се разбраха за заплатите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Без резултат и със закана за протести приключи тричасовата среща между учителите, които искат по-високи заплати, и вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Той отиде при недоволните учители в 29-то столично училище. В края на миналата седмица представители на близо 200 училища от София и страната поискаха стартова учителска заплата от 540 лв. от първи юли, а от януари 2008 г. – 1200 лв.

След като учителите заплашиха с ефективни протести и се чуха възгласи, че учебната година може и да не приключи, Даниел Вълчев отиде при тях на крака и им каза, че с повече от 25 процента не може да им увеличи заплатите, защото това са възможностите.

Протестиращите учители поискаха разговорът да продължи в парламентарната комисия по образование и Вълчев обеща съдействие за това. Преди това трите учителски синдиката също заплашиха с протести като поискаха 100 процента увеличение на заплатите от първи януари догодина.

По-късно през деня на общо събрание на учителския колектив на гимназията с преподаване на френски език (ФЕГ) в София преподавателите решиха всички ученици да завършат с отличен успех. По този начин те изразяват протеста си срещу неразбирането на справедливите им искания за повишаване на заплатите.