Обявиха край на мирния протест, обмислят радикални действия на 10 януари
Обявиха край на мирния протест, обмислят радикални действия на 10 януари / снимки: БГНЕС, архив

Тържествено приключване на мирните протести обявиха недоволни от правителството във Facebook, съобщава в. „24 часа”. Събитието е създадено от Явор Никифоров, който е едно от лицата на протеста в последните месеци, а избраната дата е 10 януари.

„Да, има аналогия със събитията от 10 януари 1997-а. Крайно време е да повторим тази светла дата в българската история. Явно това правителство няма да си отиде по нормалния начин и за съжаление трябва да се действа по-твърдо. Българите се събуждат. мисля, че ще се съберат достатъчно хора, за да бутнем това вредно за страната управление”, каза пред изданието Никифоров, който е обявен за учител на годината за 2013-а.

На 10 януари преди 17 години протестиращи срещу правителството на Жан Виденов, предвождани от опозицията, щурмуваха парламента. По-малко от месец след това Николай Добрев върна мандата за съставяне на правителство от БСП и така социалният мир бе запазен.

В средата на ноември Никифоров бе задържан от полицията пред парламента по време на един от протестите срещу правителството. Вчера той обяви, че въобще не го притеснява дали отново ще бъде закопчан. Признава обаче, че се притеснява от ескалиране на напрежението и агресия към униформените, които охраняват властта. На последния протест на 26 декември младежи мятаха димки срещу полицаите пред Народното събрание.

От „Протестна мрежа” пък обявиха, че планират митинг навръх Нова година пред Министерския съвет.