Областните управители – задължени да се отчитат пред окръжните прокуратури
Областните управители – задължени да се отчитат пред окръжните прокуратури / netinfo

Всекидневен надзор и контрол над административните актове, издадени от областните управи, се въвежда с разпореждане на Върховна касационна прокуратура. Това съобщи зам.-областният управител на Разград Милена Цанева. В региона това вече е факт, всеки ден областните служители предоставят на държавните обвинители документите, подписани от губернатора.

Специални отдели за надзор и контрол над административните актове на областните управи се създават по разпореждане на Върховна касационна прокуратура. Зам.-областният управител на Разград Милена Цанева съобщи, че в региона това вече е факт, спазва се и изискването за ежедневно предоставяне в прокуратурата на всички документи, подписвани от областния управител. До 7 дни, когато всеки от административните актове влиза в сила, държавните обвинители представят своите забележки във връзка със законосъобразността.

Надзорът в тази сфера не е новост, но досега той бе периодичен или по повод, а не ежедневен – обясни Цанева. Тя предполага, че разпоредбата е издадена във връзка с нарушения, свързани с начина на разпореждане с държавна собственост. Милена Цанева допълни, че сделки или замени на държавни имоти в Разградско рядко се извършват.

Ще се проверяват и решенията на областните управи по отношение законността на актовете на общините - каза Цанева. Така по думите й местните парламенти се оказват под двоен надзор – от областна управа и от прокуратурата.