НЗОК иска 6 % и след демонополизацията в осигуряването
НЗОК иска 6 % и след демонополизацията в осигуряването / netinfo

При увеличаването на здравната вноска 6 на сто от нея трябва да продължат да постъпват в Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), а останалите 3 процента от ресурса да се разпределят в частните здравни фондове.

Тази лична позиция обяви заместник-министърът на здравеопазването и член на Управителния съвет на касата д-р Емил Райнов в Пловдив, където откри Третата източноевропейска конференция на редките болести и тяхната превенция, диагностика и лечение.

Според д-р Райнов при демонополизацията на здравното осигуряване трябва да има една основна каса, която да покрива базисния пакет услуги. Заместник-министърът заяви, че е възможно увеличението на вноските да не бъде 3 на сто, но отказа да уточни дали има предвид по-малък или по-голям ръст.

Опростяване на процедурите при отпускане на медикаменти за лечение на редки болести поискаха от НЗОК пациенти, които страдат от вродена анемия (таласемия), от мускулни атрофии и други редки заболявания. В България се прилагат само пет лекарства за такива болести и бюрокрацията е голяма, а в ЕС са разрешени 43 такива медикамента, посочи председателят на Национален алианс на хората с редки болести Владимир Томов. Той припомни, че от този вид заболявания у нас страдат 6 процента от населението.

Други новини от Пловдив