пенсионер пари пенсия банкомат
пенсионер пари пенсия банкомат / iStock/Getty Images
До 2025 г. хората, осигурявали се допълнително в частен фонд, ще имат право до 1 г. преди пенсионирането да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в НОИ
Родените след 31 декември 1959 година, ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия. Това решиха окончателно депутатите с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщава NOVA.

До 2025 година лицата, които са се осигурявали допълнително в частен фонд, ще имат право до една година преди пенсионирането да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в Националния осигурителен институт и така ще получават пенсия само от НОИ. Този период ще се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

Не беше прието предложението на БСП това да може да се случва до последния момент.

Пенсионерите до 2025 ще могат да прехвърлят втора пенсия в НОИ


„Две, три или пет години, колкото и да е този период, в рамките му няма да има инвестиции, няма да има доходност. Те ще търсят да имат доходност, ще търсят да има гаранции за техните осигурителни вноски. Дори предлагате да има и гаранции за лихвите. За да се случи това трябва да има отделни инструменти”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Забравихте да отбележите факта, че на първото гласуване на този законопроект явно и категорично заявихме, че се въздържаме. Тези промени са изключително нужни, но се правят отново в 6 без 10. Сега набързо ще направим промени, които са коренно различни от философията на първо четене”, каза Виолета Желева от БСП.

„Нито един от вас не дойде да защити този законопроект. До последния момент, произволно, осигурените лица в универсален пенсионен фонд да могат да прехвърлят осигуряването си във Фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване. Това звучи много добре, но е един небалансиран подход”, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.
NOVA