НС обсъжда намаляване на военната служба за последните наборници
НС обсъжда намаляване на военната служба за последните наборници / netinfo

Срокът за наборната военна служба, съответно на алтернативната служба за младежите, постъпили с последния набор и неотслужили пълния срок на службата, да бъде намален с един месец и те да бъдат уволнени, считано от 1 декември 2007 година. Това предвиждат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, обсъдени на първо четене от парламента.

Отмяната на института за наборна военна служба е продиктувано от необходимостта да се премине към изцяло професионална армия. По този начин отбранителните способности на въоръжените сили на България ще бъдат приведени в съответствие с рисковете и предизвикателствата на 21 век, както и с националните ангажименти в областта на сигурността, се посочва в мотивите на вносителя - Министерския съвет.

В доклада на комисията по отбрана се посочва, че отчитайки темповете на набиране на кадрови войници, се очаква окончателната професионализация на Българската армия да приключи в началото на декември 2007година.

Депутатите обсъдиха на първо четене и промени в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, които предвиждат да се въведе забрана за придобиване, съхранение, носене и използване на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба, както и за даване на разрешения. Очаква се гласуването да бъде в четвъртък.

Предвидено е изключение, според което за охраната на Министерството на отбраната с висока степен на опасност, определено с акт на министъра на отбраната, министърът на вътрешните работи може да разреши използването на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба.