Няма завишен риск за България заради конфликта в Кавказ
Няма завишен риск за България заради конфликта в Кавказ / netinfo

На този етап няма завишен риск за сигурността на България в контекста на конфликта в Кавказ. Това заяви адмирал адмирал Джампаоло Ди Паола на брифинг в резиденция Бояна, където се провежда конференция на Военния комитет на НАТО. Важно е в този момент да запазим здравия разум и да не реагираме под влияние на емоциите, отбеляза адмирал Ди Паола. По думите му това означава да има трезва стратегическа оценка на това какво се случва и какви са отраженията, а не просто да се отчете, че нещо се е случило. Това не означава, че на политическо ниво Алиансът не прави оценка на това какво се е случило и какви последствия ще произтекат от тези събития, но ние не искаме да се връщаме към един сценарий на Студена война и искрено се надявам и вярвам, че Русия също не желае това, заяви адмирал Джампаоло Ди Паола.

На срещата на Военния комитет на НАТО не е бил обсъждан въпросът за промяната на задачите и числеността на българския контингент в Афганистан. По думите на адмирала - началниците на щабовете на армиите на страните членки на НАТО са обсъдили единствено стратегически за Алианса въпроси, свързани с Афганистан. Това дали една държава ще увеличи числеността на контингента си там зависи изцяло от самите управници на държавата, а не от Алианса, каза още адмирал ди Паола.

Не е бил обсъждан и въпросът за разполагане на елементи от Противоракетния щит на САЩ в България. Гостът определи конференцията като изключително успешна както от гледна точка на съдържанието на обсъжданите теми, така и по отношение на организацията на българските домакини.