Няма система за прогнозиране на земетресения, според специалисти
Няма система за прогнозиране на земетресения, според специалисти / снимка: БГНЕС
Никъде в света не се правят прогнози за земетресение, те биха могли да донесат само икономически загуби и паника сред населението. Така директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев опроверга прогнозата на проф. Рангел Гюров от Нов български университет, че силно земетресение грози района на столицата. В предаването „Пропаганда” на Дарик радио проф. Гюров посочи, че има голяма вероятност София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд по висок от 7-а степен по скалата на Рихтер.

Николай Милошев каза, че прогнози за земетресение никъде в света не се правят. „Ако се върнем 4-5 години назад във времето проф. Гюров направи доста прогнози, коя от тях се сбъдна”, коментира Милошев. Според него проф. Гюров обяснява нещата с цикличност, която не съществува – че от 150 години не е имало силно земетресение. "40 години преди този трус, който е бил през 1858 година е имало друго земетресение в София. Това означава ли, че цикличността е 40 години или е 150 години. Не може по три-четири земетресения ние да правим цикличност, ако имаме по-дълъг ред от данни, да, логично", допълни Николай Милошев.

Долината на Струма, в района на Кресненското дефиле, е зона, която е на първо място по степен на опасност. Там преди близо 100 години е било най-силното земетресение на Балканите, уточни специалистът. В района на Шабла, по цялата долина на Марица, в района на София и в Горнооряховско е възможно да има трусове. Новите норми за строителство от 1987 година обаче са достатъчно добри, според Милошев.