Няма да забраняват музиката на Азис в училищата
Няма да забраняват музиката на Азис в училищата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да забраняват музиката на Азис в училищата
51677
Няма да забраняват музиката на Азис в училищата
  • Няма да забраняват музиката на Азис в училищата

Музиката на Азис няма да бъде забранена в училищата, а изпълнителят е „герой" в очите на учениците, танцували на неговата песен. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов в отговор на депутатско питане на народния представител от "Атака" Десислав Чуколов във връзка с танца на ученици от Видин за 8 март. По думите на Игнатов хореографията на Методи Филчев е „някакъв модерен танц", но в никакъв случай „кючек".

Въпреки че решението деца да танцуват на музиката на Азис във видинско училище скандализира обществото, образователният министър Сергей Игнатов няма да забрани подобни мероприятия: „Азис е герой на тези дечица. Той е техен представител, който се е издигнал и е станал много влиятелен в България. И ако това е една от причините тези деца да ходят на училище и те чрез тази музика да усвояват и друга музика, и друг тип култура, какво смятате?

Игнатов погледна и философски на въпроса: че всеки има право да харесва различна музика и различна литература: „Кой официален орган е забранил изпълненията въобще на този тип музика? Има ли случай поне 24 часа в нашето медийно пространство да не звучи такава музика, да не се продава, да не се сблъскваме по билбордове с рекламите на този и други изпълнители? Кой ни представлява сега на „Евровизия".

Образователният министър отхвърли и обвиненията срещу хореографа, че е накарал децата да танцуват кючек: „Аз изгледах многократно записа. Никой не играе кючек. Става дума за вариант на модерен танц. Не съм специалист, не мога да го определя, но в никакъв случай не е кючек".

Сергей Игнатов бе категоричен, че не е уместно в такива ситуации да се използват термини като „циганизация" и да се критикува. Според него, ако това е причината децата да посещават с интерес училище, то тя не бива да им се отнема.