Няма да върнат старите правила за журналистите в НС
Няма да върнат старите правила за журналистите в НС / netinfo

Старият режим на достъп на журналистите в парламента категорично няма да се върне, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински след извънреден Председателски съвет. Опозицията пък се закани, че ще поиска оставката на парламентарния председател, ако до две седмици не върне старото положение.

По време на Председателския съвет е било решено на следващото заседание следващия вторник парламентарните групи да направят предложение за промяна на сегашната уредба за достъп на журналистите само до десния кулоар.

Председателят на Народното събрание обаче уточни, че няма да си коригира заповедите, които вече е подписал и са в действие, и ще приема само уточнения във вече утвърдения режим. Това обаче не означавало, че няма смисъл парламентарните групи да си направят предложенията.

Помолен да коментира заканата за искането на оставката му от ОДС, по повод ограниченията за журналисти, Пирински призна: "Не бих искал да си правя самооценка, направил съм го с цел да има една достатъчно добра организация на работата на парламента". Той беше категоричен, че не става въпрос за ограничение на медийния достъп до Народното събрание.

Това е работа на един объркан човек, който не знае какво прави, коментира след Председателския съвет Стефан Софиянски, а Юнал Лютфи беше категоричен, че още във вторник ще има промяна в подредбата на кулоарното пространство.

На Председателския съвет при Георги Пирински е било решено още да се издадат нови пропуски на журналистите, които да не съдържат ЕГН. Ако се докаже, че грешката с пропуските е била допусната преднамерено, ще има административна санкция, обеща Пирински.