Температурите започват да се понижават
Започналото в неделния ден застудяване ще продължи и през новата седмица. Ще духа силен, в Северна България и източните райони от страната - на пориви бурен вятър от запад-северозапад.
 
Облачността ще е променлива, на много места дори до слънчево време, почти без валежи. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, а максималните ще са между 9 и 14 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е над средното за месеца.
 
Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

За 17 области на страната е обявен оранжев код за силен вятър, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
 
Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Синоптиците предупреждават, че в тези райони ще духа силен, на пориви бурен вятър от запад-северозапад със средна скорост 15-20 м/сек (55-72 км/ч) и пориви до 25-28 м/с (90-100 км/ч).

НИМХ-БАН

Предупреждението е в сила и за крайбрежните райони на Добрич, Варна и Бургас. И там ще духа вятър запад-северозапад 15-20 м/сек, с пориви до 20-24 м/сек. Вълнението ще бъде 3-4, а в открито море дори до 5 бала.

За останалите райони от страната е обявен жълт код. В тези райони също ще духа силен, на пориви бурен запад-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек (43-60 км/ч) и пориви до 20-22 м/сек (72-80 км/ч).
 
Очаква ни циганско лято и през ноември

В планините ще бъде доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части - до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, на места до предимно слънчево време. Почти без валежи. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 4 градуса, на 2000 м - около минус 4 градуса.
 
ГАЛЕРИЯ: МАГИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен, временно до бурен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 12 и 14 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е около 17 градуса.

През следващите три дни ще се задържи доста студено. В сряда и четвъртък сутрешните температури на места ще бъдат под нулата. Затопляне можем да очакваме от четвъртък.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg