/ БГНЕС
Апелативният специализиран съд решава дали да отстрани окончателно от длъжност кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.
 
Преди две седмици те бяха свалени от постовете от по-долната инстанция. Магистратите обясниха решението си с опасността двете да повлияят на свидетели по делото срещу тях, ако останат техни ръководители.
 
Десислава Иванчева в съдебната зала: Няма такава държава

В началото на седмицата съдът отложи окончателното си решение, тъй като прокуратурата внесе нови 4 тома с доказателства по делото. Десислава Иванчева и Биляна Петрова поискаха от съда три дни да се запознаят с материалите срещу тях. Магистратите уважиха искането и по този начин за втори път се повтори сценария - двете обвиняеми да си четат доказателствата срещу тях.
 
Б.Б. и Ц.Ц. се появили в СРС-тата по делото „Иванчева“

На последното заседание беше направена презентация на хартия от двете. Според Иванчева и Петрова в специалните разузнавателни средства са прочели диалог, в който са се появили инициалите Б.Б. и Ц.Ц., в контекста на разговор между бизнесмена Александър Ваклин и посредника по подкупа Петко Дюлгеров. В разговора между двамата станало ясно, че хората с посочените инициали "търпят" Иванчева на поста ѝ.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров бяха арестувани преди повече от месец. Иванчева е обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, а Дюлгеров и Петрова са сочени за нейни помагачи.
 
Петрова бе задържана заедно с Иванчева през април. Миналата седмица Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност и нея. Тогава стана ясно, че тя също ще обжалва решението пред по-горната инстанция - Апелативният специализиран съд.