/ БГНЕС
Делото Иванчева
97669
Делото Иванчева
  • Делото Иванчева
Инициалите Б.Б. и Ц.Ц. се появили в материалите по делото срещу кмета на столичния район „МладостДесислава Иванчева. Твърдението направиха самата Иванчева и заместникът й Биляна Петрова преди днешното съдебно заседание. Двете са обвинени в искане на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат разрешението му за строеж в квартала. Според Иванчева и Петрова в материалите по делото присъства записан разговор между Ваклин и бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, в който двамата обсъждат бавенето на преписката и се чудят защо лица с инициалите Б.Б. и Ц.Ц. позволяват това. Прокурорът по делото Тихомир Стоев потвърди, че в материалите имало разговори, касаещи „определени политически фигури”, но отказа да коментира инициалите.

Иванчева има няколко дни да види материалите по делото, „Младост“ с нов временен кмет
 
Специализираният апелативен съд днес трябваше да реши окончателно дали да отстрани от длъжност кмета на „Младост” Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Двете са в ареста от 17 април, когато бяха задържани с 56 000 евро, които според прокуратурата взели като подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж.
 
Тази сутрин обаче прокуратурата внесла нови 4 тома с доказателства, придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС) и съдът отново отложи заседанието, за да се запознаят обвиняемите с новите материали.
 
Преди делото обаче Иванчева и Петрова показаха пред журналисти листове със записки от прочетени от тях СРС-та. По думите им единият от разговорите е между Александър Ваклин и бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, който също е обвиняем за посредничество при подкупа. В разговора двамата обсъждат забавената преписка и се чудят защо лица с инициалите Б.Б. и Ц.Ц. търпят това, тъй като имало опасност „такива Иванчеви да се появят из цяла София”, разказа Биляна Петрова:
 
„Б.Б. и Ц.Ц. всички знаят кои са. В и Д са свидетелите по делото. В е Ваклин, човекът с парите. Те коментират в една среща учудващо защо ни търпят и се срещат с нас за парка. Ние имахме среща и че това е вреден прецедент. Едното лице пита другото: Какво ще стане, ако тя ние вземе парите и отговорът е: Ще я разходим на Витоша. Следваха командоси, бутания. Накрая се завършва с извода: По-добре бизнес, отколкото съд“.
 
В друго СРС Ваклин разговаря с друг инвеститор, чието име не се споменава. Споменава се обаче оферта от Специализираната прокуратура:
 
„Там се казва буквално: Не знам дали знаеш, аз имам оферта Специализираната прокуратура за 15 000 лева те да направят да я няма“, допълни Биляна Петрова.

Десислава Иванчева в съдебната зала: Няма такава държава

Прокурорът по делото Тихомир Стоев отказа да коментира дали Б.Б. и Ц.Ц. присъстват в материалите по делото, но потвърди, че вътре имало разговори, касаещи „определени политически фигури”:
 
„Аз такава информация в материалите по делото не съм видял. Няма да коментирам това за инициалите. Това са материали по делото. Не мога да коментирам всичко пред медиите. В записите има разговори, касаещи определени политически фигури, без да посочвам кои са те, но това е коментирано между самите обвиняеми, а не че е коментирано между някой друг. Има разговори, които са си ги говорели помежду си“.
 
Следващото заседание по делото ще бъде този четвъртък, 7 юни.