/ Дарик, архив
Един час по-късно ще пристигнат влакове, които се движат през нощта на 24 срещу 25 март заради смяната на зимното с лятното часово време, заяви за Дарик Ивайло Георгиев, ръководител „Организация на превозите“ в БДЖ – Пътнически превози. Той посъветва пътниците, на които предстои връзка в крайната гара с друг вид транспорт, да направят предварително справка за графика на влаковете.
 
Преместването на часовниците с един час напред засяга нощите влакове, които се движат по направленията София-Варна през Плевен, София-Варна през Карлово, София-Бургас през Пловдив, Пловдив-Варна, София-Силистра, както и влака от Истанбул за София, уточни Ивайло Георгиев.

Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?
 
За разлика от есента, когато влаковете престояват един час на първата попътна гара, за да пристигнат навреме, в утрешната неделя те ще пристигнат час по-късно.
 
Ще пристигнат в крайните си гари един час по-късно. Няма да престояват, но заради преместването на стрелките на часовника влаковете ще пристигнат с един час по-късно“, обясни Георгиев.

EП с първа стъпка към отмяна на лятното часово време, но няма да е скоро
 
Той даде пример с бързия влак от София за Варна. Обичайно той пристига в 06:00 ч. в столицата, но със смяната на времето ще пристигне в 7.00:
 
„Хората, които планират, пристигайки на гара София в 06:00 ч. пътуване с друг вид транспорт, трябва да отчетат този факт. Пристигането на сутрешните влакове касае 9 бързи влака и 16 пътнически влака“.

Какво печелим и губим от въртенето на стрелките на часовника?
 
Добре е пътниците, на които предстои връзка в крайната гара с друг вид транспорт, да направят предварително справка за графика на влаковете.
 
Смяната на времето не се отразява на разписанието на самолетите, заявиха за „Дарик“ от Летище София.