В резултат на кризите - здравната и енергийната, има една непредвидимост. Набелязахме мерки, които трябва да предприемем веднага. До дни ще обявим компесаторни механизми за бизнеса в резултат на наложения мораториум за цените на енергоизточниците. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с работодателските организации, които осигуряват над 80% от работните места в България, по актуални теми, свързани с цената на електроенергията, бизнес климата и мерки за подкрепа на икономиката.

Краткосрочни мерки:

enlightenedДа намерим компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум;
enlightenedМерките 80/20, 60/40 да продължат и след 1 януари 2022 г.;
enlightenedЗаедно с бизнеса да се работи по предложения за изготвяне на бюджета за следващата година;

Средносрочни мерки:

enlightenedБългарскяит бизнес да бъде освободен от излишните административни тежести, които отнемат време, средства и човешки ресурси;
enlightenedОбразованието да бъде обвързано с икономиката и за осигуряване на професионални кадри за икономиката ни;
enlightenedНамиране на начин за облекчаване на финансирането на малките и средните предприятия.

Срещите между министърът на икономиката и бизнеса ще бъдат регулярни, появи Нинова.

Цените растат непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните и от тези, които бяха миналата година. Във всички страни се взимат мерки. За да бъде българската икономика, българската индустрия конкурентоспособна трябва да получава енергия на подобни цени каквито получават конкурентите й, посочи председателят на АИКБ Васил Велев.

Цените в САЩ са под 50 долара - такива са и в Русия, и в Турция. В Сърбия е фиксирана - 66,72 евро. Тоест нашите конкуренти, извън ЕС, се снабдяват с цени в порядъка на 4-5 пъти по-ниски от актуалните у нас днес, добави Велев.

Важно е бързо да се изработи устойчив механизъм, който да действа в такива екстремни ситуации. Ние очакваме решение за декември и яснота за януари, защото бизнесът трябва да има предсказуемост, за да може да прави своите планове. Самите ние предложихме да има праг на компенсиране, за да няма прекомпенсиране. Разумен такъв праг за нас е 150 лв., защото това би била цената за всички, ако имаме регулиран пазар днес със съответната разумна печалба за всички производители на електроенергия. Ние не смятаме, че трябва да има таван на компенасацията, посочи още той.

Председателят на АИКБ посочи още, че са предложили да се възстанови работата на Националния икономически съвет.