Николай Младенов отговори на обвиненията на ВМРО в блога си
Николай Младенов отговори на обвиненията на ВМРО в блога си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият външен министър в правителството на ГЕРБ Николай Младенов отговори на обвиненията, който му отправи Ангел Джамбазки от ВМРО, с публикация в личния си блог в интернет.

По-рано днес зам.-председателят на ВМРО внесе сигнал до премиера Марин Райков, че Младенов е използвал служебното си положение за десетдневно околосветско пътешествие с неясни резултати. В него се настоява за спешна проверка на служебното пътуване на Младенов, извършено в края на януари и началото на февруари тази година.

„Ако воеводите на българското освободително движение видят отнякъде ръководството на ВМРО днес, сигурно ще се обърнат в гроба. Днес техните самозвани наследници нито се занимават с „пазене на паметта”, нито имат какво да предложат на обществото. Единствено се занимават с интригантство и компромати”, написа в отговор на тази информация Николай Младенов в страницата си в интернет.

„Никога не съм бил сред онези политици, които се бият в гърдите и викат „аз направих” или „аз казах”. В България за славата има достатъчно кандидати… Но няма да мълча, когато такива хора като самообявили се наследници на Тодор Александров превръщат патриотизма в евтина оперета и са много петимни да се бият по гърдите, да викат „булгар, булгар”, но за пет пари работа да не могат да свършат. Патриотарството, което днес самозвани националисти ни предлагат, е дълбоко провинциално и обидно за всеки разумен българин”, продължава той и допълва:

„Патриотизмът днес означава три неща - всеки български гражданин да повярва във собствените си възможности, да знае, че има отговорност към своя род и родина и да не се страхува от света”

„Написах тези редове, защото ми омръзна да гледам как някакви хора се упражняват върху мен. За четири години чух и прочетох за себе си какви ли не глупости. (…) Днес, дни преди началото на предизборната кампания, вместо да кажат какво предлагат на обществото ВМРО са се притеснили къде и как съм пътувал преди края на мандата. Доста смешен опит за компромат! За да сме напълно наясно обаче ще отговоря на това писание, за да видят всички абсурдността на твърдението им. Нека да започна с това, че пътуването започва в София на 23 януари с полет на военния „Спартан” от София до Багдад, където след доста години открихме новото българско посолство. (…)”, разяснява Николай Младенов. После текстът продължава с подробно описание на пътуването, за което ВМРО го обвиняват, че е било за държавна сметка.

„Да се търси някаква конспирация в това дори не е смешно, a жалко. Или пък да се търси някаква сензация в това, че съм бил в управителния съвет на една неправителствена организация, която се грижи за бездомни деца и която съм напуснал след като съм станал министър. Жалко е, че хора, които претендират да бъде наследници на воеводите на българското освободително движение, днес се занимават само и единствено със слухове и компромати”, продължава Младенов и завършва с думите: „Слава Богу, че в България за този евтин театър зрители няма”.