/ БГНЕС
Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини, показа журналистическа анкета в парламента.

Представители на управляващото мнозинство и на опозицията коментираха внесеното вчера от БСП предложение за промени в Изборния кодекс. Измененията предвиждат в секции с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване - с машини или с хартиени бюлетини.

От "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" не подкрепят предложението на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс. Позицията на предишните управляващи от ГЕРБ е непроменена - че българският избирател трябва да има избор как да гласува - дали с хартия или на машина. От ДПС призоваха първо формациите от управляващата коалиция да се разберат.

От "Възраждане" припомниха идеята си временна комисия да установи ползите и недостатъците от машинното гласуване, за да се направят по-адекватни промени в Изборния кодекс.

"Виждате, че в няколко поредни избора активността е отчайващо ниска", аргументира предложените промени Филип Попов ("БСП за България"). По думите му това е тенденция, не може с 20-30 процента активност да се определят изборните органи в държавата. Попов каза, че предложението за промени в Изборния кодекс е консултирано с коалиционните партньори. "Имаше и експертен съвет, и коалиционен формат. Това е решение на Националния съвет и на Конгреса на БСП", заяви той.  

Председателят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев ("Продължаваме Промяната") коментира за БТА, че е бил изненадан от инициативата на БСП. "Аз не мисля, че такава промяна е необходима, защото много години се борихме точно за това - да постигнем едно електронно гласуване", каза той. Според Матеев ще е връщане назад, ако се върнат хартиените бюлетини.

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева ("Има такъв народ") изрази притеснения от внесения законопроект за промени в Изборния кодекс. "Няма категорично консенсус. Имахме среща коалиционните партньори, на която "Има такъв народ", "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен", каза Митева. Виждам, че вчера този законопроект е внесен, явно иска някой "ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат", коментира тя.

"Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме", заяви пред журналисти председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. "Очевидно това ще е тема, по която ще имаме различни мнения, дали ще се превърне в разделителна линия в коалицията зависи от това как ще се развият оттук нататък събитията", каза той. "Машинният вот редуцира невалидните бюлетини в огромна степен, т.е. един резерв за манипулации на изборния процес беше ликвидиран и от тази гледна точка постигна своята цел", коментира Иванов. По думите му, това е нова техника на гласуване, която изискваше хората да свикнат. Той отбеляза, че тази техника е приложена вече два пъти и не бива да се отказват от нещо, което заедно са постигнали. "Още повече, че няма доклад на ЦИК, който да даде крайната картина и оценка как са протекли изборите", допълни Иванов.

Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) посочи, че позицията на ГЕРБ е категорична и непроменена. "Именно ние въведохме машинното гласуване и много държахме на това избирателят да има възможност да избере дали да гласува с хартия или на машина. Колегите не го подкрепиха, виждам, че са осъзнали грешката си", коментира Александрова. Според нея това е коствало на БСП по-ниска позиция на изборите. "Знам от личен опит от срещата ми с хората - те искат да имат избор, не желаят да се притесняват, искат да имат възможност да изберат как да гласуват", допълни тя. Александрова коментира, че въпросът ще бъде технически - как да се улеснят секционните комисии по отношение на обработката на данни.

Хамид Хамид (ДПС) каза, че все още нямат позиция по внесения законопроект за промени в Изборния кодекс. "Не сме разгледали предложението на колегите от БСП. Нека първо в коалицията да се разберат", коментира депутатът от ДПС. 

Петър Петров ("Възраждане") посочи, че и двата варианта на гласуване имат своите положителни и отрицателни страни. "Лошото е, че когато в началото на това Народно събрание предложихме да има временна комисия, която да установи ползите и недостатъците от машинното гласуване, управляващото мнозинство не пожела създаването й", каза той. "Ако такава комисия беше създадена, може би сега щяхме да имаме доста обоснован доклад, експертен, който да ни позволи да направим по-адекватни промени в ИК", допълни той. "Избирателната активност е ниска и трябва да се замислим защо и дали евентуално машинното гласуване не препятства свободното упражняване на вота", коментира Петров. "Без да защитавам хартиеното гласуване, но виждате, че в другите държави от Западна Европа, към които уж управляващите се стремят, има и други начини за гласуване, включително и по пощата", каза още той.  
БТА