/ iStock/Getty Images
Няма информация за пострадали български граждани при пожара в окръг Чанаккале, Северозападна Турция, съобщиха за БТА от Генералното консулство на България в Истанбул.
Към този момент не е постъпвала информация за засегнати български граждани, посочиха от консулството.

Над 80 души са били обгазени при пожара, съобщи днес турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че близо 50 души, засегнати от дима, са потърсили помощ в болница.

Общо 1251 жители на девет села бяха евакуирани заради големия горски пожар. Огънят се разгоря вчера по обяд в района Дамйери в Чанаккале. Вятърът в района достига скорост от 70 км/ч, а влажността на въздуха е едва 19 процента. 

Продължават усилията за гасене на пожара. В потушаването на пламъците по въздух участват 28 хеликоптера и осем самолета, както и голям брой техника на суша. 2960 души персонал се борят с огнената стихия, информира турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Пламъците бушуват на площ от 1500 хектара. Те са достигнали до местното село Ягджълар, където много къщи са изгорели. 

Междувременно министерството на транспорта и инфраструктурата съобщи, че преминаването по магистралата Малкара-Чанаккале и моста „Чанаккале – 1915“ е безплатно за превозните средства, които участват в усилията за гасене на пожара или за евакуиране на хора, предаде Анадолската агенция.

В изявлението на министерството се казва, че заради намалената видимост е затворен за движение пътят Чанаккале-Чан.

Заради огъня бе затворен за преминаване проливът Дарданели.
Нора Чолакова/БТА