Нефтено петно се носи към българското крайбрежие
Нефтено петно се носи към българското крайбрежие / cнимкa: Sofia Photo Agency
Космически снимки, публикувани в руски интернет сайт, показват голямо нефтено петно на 80 км от нос Емине. Новината беше потвърдена пред Дарик от директора на „Гранична полиция” комисар Красимир Петров. Петното е с площ от няколко десетки квадратни километра. Комисар Петров допълни, че по първоначална информация разливът на нефт в морето е от танкер.

Според руски експерти огромният разлив се носи към българското крайбрежие. Неофициална информация сочи, че количеството нефт, изпуснато от танкера, е около 80 тона. В „Морска администрация” няма данни за нефтен разлив в Черно море на 80 километра от българските брегове, съобщи пред Дарик директора на агенцията капитан Николай Апостолов. От „Българската морска администрация” са се свързали и с кораби, които се намират в района, но засега няма потвърждение от екипажите, че са видели нефтен разлив.

Новината за разлива отричат и от „Басейнова дирекция” – Варна. От там заявяват, че до момента няма официална информация за такъв разлив. Министерство на околната среда и водите очаква данните за нефтения разлив да бъдат официално потвърдени от Морска администрация, заяви за Дарик заместник-министър Любка Качакова. След това екоминистерството ще изготви оценка за въздействието върху околната среда и ще оповести евентуалните вреди от разлива.