Не размерът на наказанието стряскало престъпниците, а неговото прилагане
Не размерът на наказанието стряскало престъпниците, а неговото прилагане / БГНЕС
Интервю с Неделчо Стойчев в "Седмицата" по Дарик - Кирил Вълчев
22829
Интервю с Неделчо Стойчев в "Седмицата" по Дарик - Кирил Вълчев
  • Интервю с Неделчо Стойчев в "Седмицата" по Дарик - Кирил Вълчев

„Не размерът на наказанието стряска престъпниците, а неговото реално прилагане" - коментира в предаването „Седмицата" на Дарик директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев. Според него похитителите, които отвличат хора, нямат проблем с психиката си, защото за тях това е бизнес. Не смятам, че става въпрос за една действаща у нас банда за отвличания, а за повече, каза още директорът на Института по психология.

Ето какво каза още той по темата:

При повечето тежки случаи на отвличания с обществена значимост, които бяха през последните години, в крайна сметка хората бяха върнати живи и здрави. Това може ли да се разглежда като успех на службите? Според мен може.

Да, но тези банди са получили пари, с които са се оборудвали още по-добре, за да могат да продължат да отвличат.

Парите, които витаят в медийното пространство, и тези които получават бандите, са в пъти по-малко и това е благодарение на работата на службите. Не самото наказание стряска и прекратява практикуването на престъпленията, а приложимостта на наказанието. Не да му кажеш, че ще бъде до живот. Може да влезе за 10 години, но наистина да влезе, тоест законът да бъде приложен.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл