НДСВ предлага промени за създаването на комисия, която да следи ДАНС
НДСВ предлага промени за създаването на комисия, която да следи ДАНС / снимкa: Sofia Photo Agency

НДСВ е готова да внесе предложения за промени в решението за създаването на постоянна комисия, която да следи работата на ДАНС, заяви говорителят на партията Станимир Илчев. В средата на ноември депутатите решиха да бъде създаден такъв орган, но при условие, че достъпът на комисията до оперативни дела на ДАНС ще става и с разрешението на парламента. Тогава опозицията отказа да излъчи свои представители и тази комисия и до момента не действа.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев бе категоричен, че трябва да се направи всичко възможно, за да започне функционирането на комисията. „И да не се състои само от представители на мнозинството, а поне на още няколко парламентарни групи, тъй като изобилие от парламентарни групи в този парламент има”, каза той.

По думите му в очаквания доклад може да бъде засегнат въпросът за парламентарния контрол върху ДАНС.

Относно оценката на ЕК министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви: „Надявам се заслужено докладът да е малко по- позитивен. А критичните бележки в него да бъдат напълно споделени”.

От НДСВ съобщиха част от нещата, за които ще настояват на предстоящия съвет на тройната коалиция. Жълтите искат страната да подаде заявка за присъединяване към европейския валутен механизъм, както и да сключи предпазно споразумение с Международния валутен фонд. НДСВ предлагат ДДС-то да бъде възстановявано в срок от едни месец и с краен срок от шест месеца.