НДСВ номинира четирима за комисията по досиетата
НДСВ номинира четирима за комисията по досиетата / netinfo
НДСВ ще предложи за проверка четирима кандидати за членове на бъдещата Комисия по досиетата. Имената им са били обсъдени и одобрени на заседанието на жълтата парламентарна група тази вечер, научи Дарик.

Сред имената, които ще бъдат проверени за надеждност, са Румен Борисов и Богдан Цанев – съветници на Николай Свинаров от времето, когато той беше министър на отбраната. Останалите двама кандидати на жълтите са адвокатът Тодор Трифонов, който беше в плевенската листа на НДСВ, и Мартин Томов – бивш посланик на България в Чехия.

Междувременно и ПГ на ОДС определи своя кандидат за 9-членната комисия по досиетата. По информация на Дарик сините ще предложат писателя Георги Константинов.

До момента единствено левицата не е дала за проверка своите номинации за членове на комисията по досиетата. Миналата седмица ръководството на БСП излезе с позиция срещу квотния принцип на съставяне на комисията – въпрос, по който предстоят консултации в парламента между партньорите от тройната коалиция. По-рано днес от ДПС заявиха, че ще настояват в рамките на тази седмица да има ясно решение на управляващите за избора на комисията.

Срокът за нейното съставяне по закон изтече на 22 януари.