НДСВ иска по-кратка зимна ваканция за парламента
НДСВ иска по-кратка зимна ваканция за парламента / netinfo
Парламентът да съкрати зимната си ваканция, за да приеме важни законопроекти, свързани с изпълнението на мерките по критиките на Европейската комисия, предлагат от НДСВ. Това стана след съвместно заседание на Политическия съвет и парламентарната група на партията.

На съвета на коалицията в петък жълтите ще предложат вместо от 14 януари, както се планира, от 5 януари да започнат работа депутатите. Според НДСВ трябва да се създаде агенция към финансовото ведомство, което да има сериозен принос за контрол на работата на всички звена, занимаващи се с усвояването на структурни фондове.

Жълтите настояват да се засили парламентарният контрол върху работата на министрите, които да имат ангажимента ежемесечно да се отчитат за свършеното по различните програми. Те смятат, че до Нова година трябва да бъде създадена парламентарна комисия за установяване конфликта на интереси, която ще трябва да проверява над 600 души.

До края на годината според жълтите трябва да бъдат приети промените в Закона за политическите партии и законопроектът за референдумите, а след Нова година приоритет да бъде изборното законодателство.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова смята, че един от основните проблеми е липсата на развитие при вече констатирани нарушения. Затова тя апелира съдебната система да се чувства съпричастна. Според министър Грънчарова трябва да се вземат мерки във връзка с опасността от налагане на предпазна клауза на страната ни в следващия доклад, който се очаква през февруари.

По въпроса за евентуални оставки във връзка с отнетите средства по програма ФАР от НДСВ коментираха, че ако паднат една или две глави, това не винаги означава системата да заработи.