НДСВ гласува „въздържал се” на вота на недоверие
НДСВ гласува „въздържал се” на вота на недоверие / netinfo
Парламентарната група на НДСВ, без изключение, ще гласува „въздържал се” по време на вота на недоверие към кабинета „Станишев”. Това решение бе взето на заседание на групата преди началото на пленарния ден. Ръководството на жълтите е уведомило лидера си Симеон Сакскобургготски за своята позиция. Той я подкрепил, съобщи Станимир Илчев.

По думите на Илчев лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски уважава всяко решение на своите депутати, на политическия съвет на партията и го подкрепя, ако е взето според правилата и с достатъчно аргументация. Коалиционните партньори БСП и ДПС също са информирани, посочи той.

От НДСВ отрекоха като спекулациите твърденията за обвързване на днешното им политическо поведение с отказа на премиера да направи смени в правителството. Нямаме драма с нашите министри, каза Станимир Илчев. Той заяви, че никога директно не е искана оставката на вътрешния министър Румен Петков. Следващите си действия жълтите ще предприемат според това доколко съществени или декоративни, доколко бързи или бавни и доколко ефективни или неефективни ще бъдат реформите в МВР. НДСВ повтори, че очаква точно след месец доклад на вътрешния министър пред вътрешната комисия за хода на реформите в системата. Поведението на жълтите днес било знак за намерението да играят и занапред важна роля в процесите у нас и знак, че приемат с голяма тревога критиките от Брюксел.

Лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов декларира, че неговата политическа сила е коректен партньор в коалицията и носи солидарна отговорност в управлението. От ДПС обаче не приеха гласуване „въздържал се” от коалиционния партньор НДСВ. Според Юнал Лютфи, когато една коалиция се строи от трима, подобно поведение е неприемливо. Когато влизаш в една коалиция, трябва да споделяш отговорност и за успехите, и за недотам добрите неща, посочи той.

БСП окачестви като неуместно решението на НДСВ, когато вотът е за обвързаност на цялото правителство с организираната престъпност.