/ ThinkStock/Getty Images
Нападнаха и пребиха председателя на сдружение „Легия Антимафия
93562
Нападнаха и пребиха председателя на сдружение „Легия Антимафия
  • Нападнаха и пребиха председателя на сдружение „Легия Антимафия
Председателят на сдружение „Легия Антимафия” Григор Здравков е бил нападнат и пребит снощи в София. Инцидентът е станал в градинката пред столичната църква „Свети Георги” в близост до дома на Здравков. Нападателите са били трима, въоръжени с бухалки, разказа Здравков пред Дарик. Той отхвърли възможността за опит за грабеж и заяви, че познава нападателите, както и поръчителите на побоя. По думите му зад нападението стоят кръгове, свързани с контрабандни канали и трафик на хероин.

Инцидентът е станал малко след 22:00 часа снощи. Григор Здравков оставил колата си на паркинг срещу църквата „Свети Георги”. Пресичайки градинката пред храма, бил нападнат от трима мъже с качулки, които го съборили на земята, разказа той пред Дарик.
 
"Прибирайки се в 22.15 часа, паркирах колата си, където я оставям всеки ден - на паркинг срещу църквата "Свети Георги" - между Петте кьошета и "Витошка". Тръгнах да пресичам градинката както всеки ден. И човек, който имитира, че говори по мобилен телефон, с качулка на главата мина близо до мен. Може би и аз го усетих в последния момент. Опита се да ми нанесе удар по тила, първия път не успя, втория път успя. Дотичаха други двама души, които вече знам, че са били отцепили другите изходи - не са знаели от коя страна на градинката ще вляза, с палки и или нещо подобно пердах. Аз съм загубил съзнание. Имало е клошар, който е спал на пейката, който се е развикал заедно с мен. Дойдоха и комшии, дойде линейка, както и колегите от Четвърто районно и от СДВР", разказа Здравков.

Той изключва версията за опит за грабеж и е категоричен, че става въпрос за поръчка. По думите му биячите са от кв. „Надежда”, а зад нападението стоят кръгове, свързани с контрабандни канали и трафик на хероин. "Има яснота, че са се появявали и преди това, в смисъл, че съм бил поръчан. За това няма никакво съмнение. Не е грабеж. Нито са казали някаква дума, докато са ме налагали, нито са ми дърпали чантата с документи. Аз знам кой ме е поръчал, не го подозирам. Свързано е с контрабандни канали, с промените в митницата. Някои хора не искат да бъдат прекъснати, искат да ги овладеят. С трафик на хероин от Турция към Европа, който минава през София. От "Надежда" са, недежденски герои са", коментира Здравков. Той обясни, че има фрактура на ръката, десния му бъбрек не е добре, лявото му око е изцяло затворено, има две прорезни рани на едното бедро.
Това не е първото нападение над председателя на "Легия Антимафия", предишното било през 2008 година.