Не мога да говоря за картел, но по това, което НАП е установила, нямаме нарушение на доставките на горива. Това заяви по БНТ ръководителят на приходната агенция Румен Спецов.

НАП започна проверки на бензиностанциите след качването на цените на горивата и създалата се паника сред хората.

КЗК проверява цените на храните и възможен картел при горивата

Спецов отговори и на обвиненията от собственици на малки бензиностанции, че отношението към тях е различно от това към големите компании.

"Не мога да говоря от името на държавата, а от името на НАП. Аз имам пред мен цялото движение на цените в съответния ден. В НАП постъпва ежечасна информация по отношение на продажбите и много ясно се вижда как в 10 ч. една от тези бензиностанции вдига цените на бензина на 3.15 лв. В 15 ч. цената е 3.04 лв. В 20 ч. цената отново е 3.15 лв.", каза шефът на приходната агенция.

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и транспортирането му към веригите. Според Румен Спецов хората сами са си създали напрежение на 12 март, когато имаше опашки за промоционално олио, за това са спомогнали социалните мрежи и медиите.


Голяма хранителна верига се отказа от олио на промоция заради опашките и напрежението

"Веригата е разпечатала брошурите 14 дена преди самата промоция и те са разпространени 7 дни преди осъществяването ѝ. Тоест, наличието на промоция не показва някакво злонамерено действие. В същия ден имаше промоция и в друга верига. Олио има и към днешна дата няма никакъв повод за паника или съмнение, че нещо ще свърши", смята Румен Спецов.
БНТ