Намаляват цените на разговорите с мобилни телефони
Намаляват цените на разговорите с мобилни телефони / netinfo

Цените на разговорите от фиксирани към мобилни телефони ще бъдат намалени с 14 на сто, а от мобилни към мобилни – с 8 процента в часовете за силен трафик. Това става възможно след като Комисията за регулиране на съобщенията се съобрази с препоръките на Европейската комисия и ще въведе така наречената незабавна симетрия между тарифите на едро. Тя влиза в сила от 1 юли.

 

При слаб трафик поевтиняването ще е с 24 процента при разговори от фиксиран към мобилен телефон, а между мобилни - с 10,5 на сто.

 

Допълнително от началото на следващата година се предвижда ново намаление с около 11% и от 1 юли 2010 година – с над 36 процента във времето на силен трафик. Така общата редукция на цените на разговорите в мобилна мрежа ще бъде между 42 и 56 на сто.

 

„Винаги има една обвързаност и едно джентълменско споразумение, поне до 01.01.2009 година, че това рефлектира пропорционално в намаляването на цените на крайния потребител”, обясни пред Дарик председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

 

Според него операторите ще продължат да спазват това споразумение и цените за потребителите ще падат. „Веднага могат да се чуят гласове, че може и по-рязко да бъдат намалени цените, но комисията прецени, че в условията на икономическа криза, която вече започваме да чувстваме и в България, все пак трябва да отчетем интересите и на операторите”, обясни Божков.

 

България е на второ място по темпове на намаляване на цените на разговорите в мобилни и фиксирани мрежи в Европа, отчете председателят на КРС.