Председателят на парламента Ива Митева наложи наказание "забележка" заради неприлични думи на депутатите от "Има такъв народ" - Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и от "БСП за България" - Георги Свиленски. Това стана, след като депутатите гласуваха актуализацията на пенсиите да стане от 25 декември.

Окончателно: Преизчисляването на пенсиите се отлага за Коледа

Реплика на Георги Свиленски от "БСП за България" стана причина за поредица от процедури по начина на водене и лични обяснения. Стигна се до неприлични думи и обиди на народни представители.

Свиленски попита има ли сватба и годеж между ДПС и ИТН, а колегата му Стоян Мирчев допълни с обстоятелствата, че г-н Йорданов бил булката, а Филип Станев - шаферката.

"Сватбата е ясна, партито ще е довечера най-вероятно в Делта Хил при чичо Славчо", каза Мирчев. Филип Станев от ИТН реагира в лично обяснение като посъветва Мирчев да спре да се държи като мъж с едро тяло и заешко сърце, след което го посъветва да спре да всява интриги.

Спор за 9 септември скара депутатите в парламента, „Демократична България“ напусна залата

Колегата му Тошко Йорданов от ИТН също в лично обяснение посочи, че БСП е "доста шавлива политическа булка". Влязохме в тази история, защото вие приехте три различни неща и забъркахте тази каша, каза Йорданов. Той се обърна към Стоян Мирчев от левицата с думите, че само маймуните помнят три минути.

Станислав Балабанов също се включи с искане за процедура като заяви, че досега е мислил Свиленски за "палячото на групата", а това се е оказал Мирчев.

Последваха поредица от процедури на депутати от левицата по начина на водене към председателя Ива Митева с искане да бъдат наложени наказания за неприлични думи и обиди на депутати от ИТН. Митева отговори, че от левицата призовават към спазване на правилника, а самите те не го спазвали.

Каримански от фейсбука на Слави Трифонов: ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласовете ви, предлагайки по 120 лв. добавка за възрастните хора

Междувременно председателят на Народното събрание Ива Митева даде 30 минути почивка и свика извънредно заседание на бюджетната комисия по актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината бе, че окончателно приетите промени в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) налагат промени в приходната и разходната част на бюджета на НЗОК за второ четене. 

Въпросът беше повдигнат от Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС, която посочи, че съгласно мотивите към първоначалния вариант, се е предвиждало 29,5 млн. лева за увеличение на пенсиите от 1 октомври да дойдат от трансфер от здравно осигуряване. Тя попита как ще се отрази по-късното актуализиране на пенсиите от 25 декември на приходите в бюджета на НЗОК.

Колегата й Делян Добрев от ГЕРБ поиска да се събере бюджетната комисия да уточнят числата и да внесат доклад. Затова Ива Митева даде почивка и свика ресорната комисия.

Високо напрежение в НС: Пореден ден на бурни емоции и скандали заради бюджета

След почивката депутатите гласуваха да удължат работното си време до приемане на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г.

Процедурното предложение направи заместник-председателят на парламента Виктория Василева от "Има такъв народ".

Пленарна зала прие и втората част на предложението на Василева - утре заседанието да започне от 14:00 ч.

След нови неразбирателства, подхвърляне на реплики и обвинения, около 19:30 ч. депутатите отново излязоха в почивка, след като нямаше мнозинство по предложение заседанието да бъде прекратено. 
БТА