Найденов: Уличните кучета не падат от небето, проблемът е в контрола
Найденов: Уличните кучета не падат от небето, проблемът е в контрола / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: Уличните кучета не падат от небето, проблемът е в контрола
52050
Найденов: Уличните кучета не падат от небето, проблемът е в контрола
  • Найденов: Уличните кучета не падат от небето, проблемът е в контрола

Кучетата не падат от небето и проблемът е в контрола на бездомните животни. Това коментира по повод зачестилите инциденти с нахапани хора министърът на земеделието и храните и бивш директор на „Екоравновесие" Мирослав Найденов. „Кметът Йорданка Фандъкова няма да се справи сама с бездомните кучета, ако в случая не й помогнем", смята Найденов.

Проблемите с бездомните кучета в София ще бъдат тема на разговор на извънредна кръгла маса с участието на министър Найденов, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, представители на Сдружението на общините и на неправителствените организации и депутати от ресорната комисия.

Убийството на 10 или 20 кучета няма да реши проблема с бездомните животни, каза министър Найденов. Той не смята и че увеличаването на екипите на общинското предприятие „Екоравновесие" е решение на проблема. По думите му проблемът е свързан с контрола и трябва да се излезе от контекста, че става въпрос само за Столична община, защото подобен въпрос стои и в други населени места в страната. Министърът се ангажира да направи възможното да се увеличи ресурсът, с който от агенцията по храните също могат да осъществяват контрол.

„Но при всички случаи тези кучета не падат от небето. Те се изхвърлят първо от недобросъвестни стопани, второ – от недобросъвестни предприемачи", каза Найденов и посочи, че няма строителна площадка в столицата, където да не са вързани поне няколко кучета да пазят и когато приключи строителството на даден обект, те отиват на улицата.

Според Найденов неправителствените организации също трябва да помогнат в решаването на този проблем.