Над 2000 от Бургас готови да напуснат системата на образованието
Над 2000 от Бургас готови да напуснат системата на образованието / netinfo
Над 2000 учители се събраха на протестен митинг-шествие в центъра на Бургас. Те гласуваха декларация, с която 2041 преподаватели от Бургаска област заявяват, че напускат системата на Българското образование.

Митингът беше на площад “Тройката”. Оттам шествието тръгна до входа на Морската градина, където декларацията беше единодушно гласувана от протестиращите. Учителите, които обявяват, че напускат образователната система у нас са 2041 от общо 3000 в Бургаска област. Това са 68% от всички педагози в областта, каза Таня Новакова от стачния комитет.

Сред тях са целите колективи от пет училища в града – “Свети Свети Кирил и Методий”, “Пейо Яворов”, откъдето тръгна идеята, “Йордан Йовков”, “Добри Чинтулов” и Руската гимназия. Утре в 10 часа декларацията ще бъде връчена на директора на Регионалния инспекторат на образованието доцент Таня Борисова.

В момента от община Бургас и съставните селища стачкуват 95% от учителите от 51 учебни заведения и 32 детски градини, обяви председателят на синдиката към КНСБ Константин Янков. Не протестират само работещите в Гимназията по туризъм, училище “Братя Миладинови” в едноименния комплекс и “Христо Ботев” в квартал “Победа”.