Над 120 души задържани по време на днешните протести в Пловдив
Над 120 души задържани по време на днешните протести в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Над 120 души са били задържани по време на днешните протести в Пловдив, съобщават от полицията. Според органите на реда  по време на протестните действия е пострадал служител на МВР, който е ударен с твърд предмет в ръката, оказана му е спешна помощ. Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста, като предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение.

Според официалният бюлетин на полицията по време на движението на протестиращите са хвърлени множество бомбички и факли, както към съпровождащите полицаи, така и към намиращите се наоколо граждани и търговски обекти.

В района на Джумая джамия, пред която е изграден полицейски кордон, в продължение на около 20 минути са скандирани расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията, в резултат на което бяха счупени два прозореца на джамията, която е паметник от национално значение. По случая е образувано досъдебно производство за унищожаване, повреждане и хулиганство, което е докладвано на Районна прокуратура-Пловдив.

От бюлетина става ясно още, че миналата седмица, с цел опазване на реда и сигурността на гражданите полицията е изпратила писмо до кмета Иван Тотев с искане да забрани евентуалното провеждане на днешният протест. В отговор в Областната дирекция на МВР е получено писмо от зам.-кмета на общината с позицията, че не е налице достатъчно силно основание за забрана на бъдещи заявени протести.

От допълнително писмо от 11 февруари до ОДМВР става ясно, че Община Пловдив разрешава провеждането на протестни действия в града на 14 февруари за времето от 9.30 до 11.00 ч. от западната страна на Съдебна палата и бул. „Шести септември” - в частта от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” до бул. „Руски”, организирани отново от председателя на Сдружение на българските футболни привърженици.

В бюлетина на полицията не се съобщават никакви данни за ранени протестиращи.

Новини от Пловдив