На 22 април отбелязахме Деня на Земята
На 22 април отбелязахме Деня на Земята / снимка: Sofia Photo Agency
"Призив за действие срещу изменението на климата" бе водещата тема в тазгодишното честване на Деня на Земята22 април. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Учени алармират, че изменението на климата вече има неблагоприятно въздействие върху човешкия живот – нивото на морското равнище се покачва, полярните "шапки" се топят, бурите и наводненията зачестяват. Ако не бъдат предприети действия, изменението на климата ще наруши нормалното функциониране на природната система, благодарение на която се снабдяваме с храна и ресурси, отбелязват екоексперти.

Голяма част от световните учени споделят мнението, че изменението на климата се дължи основно на повишаване на концентрацията на парникови газове заради човешката индустриална и промишлена дейност. Парниковите газове в атмосферата функционират като невидима стена – пропускат видимата светлинна енергия и задържат излъчваната инфрачервена топлинна енергия, подобно на похлупак от тенджера, който задържа топлината в нея. Това явление е известно като "парников ефект". Без него температурите на земята щяха да са средно около – 18 градуса C, докато сега варират до +15C, сочат екологични изследвания.