МВР проверява кмета на Пещера
МВР проверява кмета на Пещера / снимка: morguefile.com
МВР проверява кмета на Пещера
32337
МВР проверява кмета на Пещера
  • МВР проверява кмета на Пещера

МВР проверява кмета на Пещера Стелиян Варсанов за извършени нарушения. Сигнал за това е изпратен до премиера Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и главния прокурор на република България Борис Велчев. В сигналът, който е от Общински съвет Пещера са посочени някои от договорите, сключени от общината, като се казва, че те са незаконни.

Единият от тях е подписан на 26 юли  2007 г. и е на стойност 1, 05 млн. лева. Той е сключен между община Пещера и „Заводски строежи ПС-Пазарджик" и е за водоснабдяването на Луковица „Киево кале". Изпълнител по договора е фирмата на собственика на здравни заведения в Пазарджик Михаил Тиков. В сигнала се посочва, че  кмета въпреки забавеното изпълнение не е упражнил контрол и не е начислявал неустойки, не е предприел и действия по разваляне на договора. Михаил Тиков отрече тези твърдения. По думите му договорът, който е сключен е на стойност 1,06 млн. лева и не фирмата му, а община Пещера му дължи пари. Стелиян Варсанов в интервю за Дарик също бе на това мнение.

Преведена значителна сума пари от бюджета на община Пещера за разработване на Санитарна програма на общината, пише още в сигнала. Стелиян Варсанов потвърди, че има такава програма, но бюджетът не е ощетен. Потърсени са отговори и затова как по бедствия и аварии са избрани фирми почистване на реката и ремонтиране на покрива на сградата на общинска администрация. Според Варсанов тези пари са  целеви и няма никакви нередности при избора на фирмата.

Кметът на Пещера бе категоричен, че няма конфликт на интереси и при сключването на друг договор между общината и Стефан Делчев, неговият кум. Това, което питат авторите на сигнала, е как един кмет само със заплатата си може да си позволи да купи къща в Панчерово, като тези пари са от декларирания пред Сметна палата от него кредит от 1,3 млн. лева. Парите са дарение от баща ми, коментира Стелиян Варсанов.

Ловното оръжие, за което също искат проверка съветниците от Пещера, според Варсанов не е толкова скъпо. Според отлично информиран източник, кметът на Пещера притежава оръжие за близо 80 000 лева, което е закупено от софийска фирма. Стелиян Варсанов и най близките му - майка му и баща му притежават много фирми. Това показват данните на ДАКСИ, с които Дарик разполага.

Първия кмет на ГЕРБ в страната заяви, че не се страхува от проверката на МВР. Проверката на министерството на вътрешните работи все още не е приключила, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов. На въпрос ползва ли се с протекции на изпълнителната власт кметът на Пещера, Цветанов бе категоричен, че няма да има компромис за някой извършил нарушения.

Чуйте от репортажа в прикачения звуков файл