Може да няма министър на изборите, допуска премиерът Близнашки
Може да няма министър на изборите, допуска премиерът Близнашки / снимка: БГНЕС
Може да няма министър на изборите, допуска премиерът Близнашки
74270
Може да няма министър на изборите, допуска премиерът Близнашки
  • Може да няма министър на изборите, допуска премиерът Близнашки

Два дни след като бе назначена за министър за организацията на изборния процес Красимира Медарова поиска да бъде освободена от този пост. До края на деня ще стане ясно дали изобщо ще има министър, който да отговаря за изборите каза служебният премиер проф. Георги Близнашки.

Той коментира, че кандидатурата на Красимира Медарова сама по себе си не е лоша и най-вероятно реакцията на обществото към всеки, заемащ тази длъжност, ще бъде подобна.

В петък президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен министър за организацията на изборния процес Красимира Медарова. Срещу това назначение веднага се обявиха от „Протестна мрежа” и от Реформаторския блок.

Два дни по-късно Медарова се отказа от поста си, именно заради публичния отзвук от нейното назначаване. По думите й това би могло да донесе негативи на служебното правителство и да хвърли съмнение върху честността на изборите през октомври. Според служебния премиер проф. Георги Близнашки кандидатурата на Красимира Медарова сама по себе си не е била лоша.

„Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят. Но трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори, все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие”, заяви Близнашки.

„Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението”, допълни служебният премиер.

Не е изключено изобщо да няма министър, който да отговаря за изборите, коментира още Близнашки.

„Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага, ще запазим старото положение. Не е имало министър досега. Имам чувството, че който и да се предложи, реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време”, каза служебният премиер.

Проф. Близнашки опроверга твърденията, че конституционния съдия Емилия Друмева е човекът, който ще заема освободеното място в Министерски съвет. Близнашки уточни, че тя не е била предлагана за министър за организация на изборите и ще бъде част от политическия кабинет на премиера.