Москов: Щом имаш 16 лв. за интернет, можеш да платиш здравна вноска
Москов: Щом имаш 16 лв. за интернет, можеш да платиш здравна вноска / снимка: БГНЕС, архив

Фармацевтичната индустрия започва да връща пари на Националната здравноосигурителна каса. В бюджета на НЗОК ще влизат не по-малко от 10% отстъпка върху лекарствата.

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред бТВ, като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора.

По думите му 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти.

За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%.

„Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци", заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват.

„Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си - ти си направил своя избор", подчерта той.

Петър Москов защити предложенията си за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта.

„Здрава човешка логика е - ако имате две болници в една сграда няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление", обясни отново той.