Молитвите на Курбан байрам в Разградско започват с протестна декларация
Молитвите на Курбан байрам в Разградско започват с протестна декларация / снимка: Дарик - Разград, Радка Минчева
Молитвите на Курбан байрам в Разградско започват с протестна декларация
23742
Молитвите на Курбан байрам в Разградско започват с протестна декларация
  • Молитвите на Курбан байрам в Разградско започват с протестна декларация

С четене на протестна декларация ще започнат празничните молитви за Курбан байрам в Разградско, съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. Документът е във връзка с отказа на Софийски градски съд да впише решенията на Извънредната Национална конференция от 31 октомври. Навръх празника започва подписка до Президента, Министър-председателя и Главния прокурор.
 
„Не ще допуснем мюсюлманите да бъдат управлявани от хора, които са взели активно участие в поругаване правата на мюсюлманите по време на Възродителния процес", се казва в декларацията на Районно мюфтийство - Разград. По думите на районния мюфтия на Разград Мехмед Аля в текста се визира бившият главен мюфтия Недим Генджев, срещу който преди три години започна разследване за източване от сметката на Главно мюфтийство на 620 000 лева и 120 000 долара. „Преписката още не е придвижена, а след година изтича давността й", каза още Аля. Той коментира и факта, че Генджев спечели дело в съда в Страсбург срещу България.

През последно време той милее за България, г-на Недим Генджев, който е участвал активно във Възродителния процес, разплакал много мюсюлмани. Много мюсюлмани са лежали в затворите за своята вяра, за своята религия, за своята идентичност. Този човек осъди България в Страсбург. А през 1997 г., когато Фикри Сали беше завел иск в Съда в Страсбург за правата на човек, когато сегашният главен мюфтия беше избран за пръв път за Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Алиш Хаджи, с негово предложение Висшият Мюсюлмански съвет реши да оттегли нашия иск от Съда за правата на човека. И ние оттеглихме нашия иск, докато Недим Генджев не оттегли, а осъди България, а не някой друг. Това е разликата между нас ние - ние никога няма да злоупотребим и никога няма да застанем срещу нашата родина България. Злоупотребим имам предвид един вид да злепоставим пред дугите институции в Европа. Генджев е човека, по чиято жалба Софийски градски съд не е вписал решенията и избраните ръководни органи на проведената на 31 октомври Извънредна национална мюсюлманска конференция. Това обясни Мехмед Аля. Според Генджев на форума били само 300 имама при наличието на 1100 регистрирани мюсюмански настоятелства в България. Вярващите са избрали свои делегати, в някои райони това са председателите на настоятелствата, касиерите или уважавани общественици, обясни разградският мюфтия.

По всички законови пътища ще отстояваме нашата позиция, заяви Мехмед Аля. Приетата от религиозните водачи декларация ще бъде прочетена в джамиите в Разградско в петък по време на празничната молитва за Курбан байрям. След това ще започне подписка в подкрепа на избраното ръководство на мюсюлманите и с искане юридическата сага във вероизповеданието да приключи като се вземат предвид реалностите на времето, в което днес живеят мюсюлманите в Република България относно техните демократично избрани ръководни органи, допълни Аля.