Младежкият театър „Николай Бинев” с настоява за спешна театрална реформа
Младежкият театър „Николай Бинев” с настоява за спешна театрална реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Младежкият театър „Николай Бинев” с настоява за спешна театрална реформа
80685
Младежкият театър „Николай Бинев” с настоява за спешна театрална реформа
  • Младежкият театър „Николай Бинев” с настоява за спешна театрална реформа

Младежкият театър „Николай Бинев” с отворено писмо с искане за спешна реформа на театралната реформа. Институцията е отправила своя апел към президента, парламента, комисията по култура и медии и вицепремиера Румяна Бъчварова.

Според екипа на театъра реформата от първия мандат на Вежди Рашидов е стъпка в правилната посока, но е направена „в движение”, без да са направени необходимите анализи, прогнози и планове, което отвори вратички за недобросъвестно източване на системата на финансиране. Това довело до сегашното състояние на фалит на голяма част от културните институти, категорични са от Младежкия театър.

Според екипа на Младежки театър „Николай Бинев” измамна се е оказала  илюзията на Министерството на културата, че е в състояние да регулира един сложен и донякъде нереалистичен пазар.Решения „на парче” и без дългосрочна перспектива; недостатъчно обмислени рестрикции с цел предпазване на системата от недобросъвестни мениджъри; както и нерешеният проблем с абсолютно наложителното повишаване на бюджета за култура - това са причините, довели системата на държавните театри до ръба на оцеляването, категорични са актьорите. Липсата на национална стратегия в сектора е основната причина за катастрофалната ситуация, в която се намира българската култура, посочват още от институцията.

От Младежкия театър предупреждават, че ако не бъдат предприети бързи мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в театъра, рискуваме да станем свидетели на гибелта на едно изкуство, надживяло не една и две национални катастрофи.

Междувременно днес министърът на културата Вежди Рашидов получи награда- за „За упорство, търпение и добро управление” от Венелина Гочева - председател на журналистическия борд на Медийна група „България холдинг”.