/ агенция Митница
Босненски гражданин е задържан с постановление на Окръжна прокуратура-Видин за контрабандно превозван прекурсор за производство на хероин и оръжие на ГКПП Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Това съобщават от Агенция "Митници".

На 15 декември около 1.00 ч. през нощта мобилен екип на Митница Лом, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спира за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в  Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин.
 
Товарната композиция с водача е селектирана за проверка от служителите на Митница- Лом от състава на мобилната  група и ескортирана до Митническия ТИР - терминал за сканиране и щателна митническа проверка.
 

агенция Митница


При извършения контрол митническите служители установил, че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен, митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика.
 
В 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 л и 22 туби по 30 л, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид - контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 л.
 
От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин. В едно от палетата с авточасти митничарите откриват и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие - два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.
 

агенция Митница


На 16 декември Окръжна прокуратура Видин е привлякла като обвиняем шофьора на камиона за контрабанда на 5505 л прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание.
 
Мъжът е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".
 
Разследването продължава.