Министър Танев се обяви срещу феодализацията на висшите училища
Министър Танев се обяви срещу феодализацията на висшите училища / снимка: БГНЕС
Министър Танев се обяви срещу феодализацията на висшите училища
78397
Министър Танев се обяви срещу феодализацията на висшите училища
  • Министър Танев се обяви срещу феодализацията на висшите училища

Министърът на образованието проф. Тодор Танев се възпротиви на проектозакона, с който броят на мандатите на ректорите, деканите и директорите на департамент, филиал и колеж да се определя в правилника за дейността на съответното висше училище.

Проектът за промяна на Закона за висшето образование е внесен от депутата на АБВ проф. Иван Станков. В момента ръководителите на висшите училища не могат да заемат съответната длъжност за повече от два мандата, а мандатът им е с продължителност 4 години.

Пред Дарик проф. Танев заяви, че мандатността е лост, който създава по-голяма отчетност и отговорност.

От своя страна проф. Станков каза, че изпълнява едно старо решение на Съвета на ректорите - всеки университет, чрез вътрешния си правилник сам да определя броя и продължителността на мандатите на ръководството.

Проф. Станков, който преди да влезе в парламента беше ректор на Тракийския университет, декларира, че няма интерес от промяната, защото е вече навършил годините за пенсия: „Съгласих се да внеса този законопроект, защото нямам личен интерес. Второ, защото познавам нещата отвътре. Знам, че има много успешни ректори, а има и такива, които не могат да изкарат и един мандат. За някакъв феодализъм, аз не мисля, че може да стане, защото в академичните среди има една нетърпимост, когато не се върши работа. Общото събрание, което сме длъжни да правим всяка година, може да отзове този ректор. Изборите винаги са мажоритарни, с тайно гласуване, с много кандидати, с платформи, с интересни представяния на програмите. Не мисля, че това може да се случи във висшето образование".

Министърът на образованието проф. Тодор Танев обаче смята, че мандатността на ръководните постове в университетите трябва да се запази.

Все пак той подчерта, че ще слуша това, което казва законодателят независимо от личното му мнение.

„Принципът, който е европейски принцип, на длъжностни лица, които оперират с публични средства, мандатността е лост, който създава по-голяма отчетност, по-голяма отговорност. В такъв смисъл би следвало да се спазва точно такъв норматив и занапред, и аз вярвам в мъдростта на законодателя, че това нещо ще бъде прокарвано от тук нататък като единствената възможна държавна политика. Мандатността върви с отговорността", каза проф. Танев.

В подкрепа на текста на депутата на АБВ се изказаха и от Реформаторския блок.

Опит за промяна на Закона за висшето образование в частта за ректорските мандати беше направена от бившите коалиционни партньори БСП и ДПС преди година и половина, но не беше разгледана от парламентарната просветна комисия.