Медиците от Либия трябва да бъдат компенсирани
Медиците от Либия трябва да бъдат компенсирани / netinfo

Българските медици в Либия бяха брутално третирани и те трябва да получат обезщетение за начина, по който са третирани през тези девет години. Това каза комисарят по правата на човека Томас Хамарберг на пресконференция в институцията на омбудсмана.

Той подчерта още, че България трябва да ратифицира новата конвенция на ООН за хората с увреждания и изброи основните насоки, в които България трябва да работи за подобряване и защита на човешките права.

Българските медици трябва да бъдат компенсирани, защото са жертви, заяви еврокомисарят по правата на човека Томас Хамарбер: „Това е задължение на българската държава, защото те са нейни граждани. Европейският парламент също би трябвало да приеме решение за изплащането на компенсации на „тези жертви” и да бъде солидарен. В това отношение моите правомощия са ограничени, но тъй като участвах в процеса по освобождаването на медиците, съм готов да ги подкрепя за обезщетенията, които те трябва да получат”.

На въпрос за неговия коментар за филма за дома в Могилино, който беше излъчен по Би Би Си, Хамерберг каза, че записът трябва да се покаже на широката общественост, но той трябва и да се обясни и дискутира: „При правенето на такива филми винаги има опасност да бъдат нарушени правата на детето и това трябва винаги да се има предвид”. Хамарберг допълни, че големите домове за деца винаги са били проблем и Европейската комисия винаги е била против това, а най-доброто решение за тези деца е да имат възможност да живеят добре в семейна среда.

Той каза още, че България трябва да признае регистрацията на ОМО “Илинден” - Пирин, защото всички решения на Страсбургския съд трябва да бъдат изпълнявани, а партията е обект на няколко такива решения.

Във връзка с нарушаването на правата на хората с увреждания той изрази категоричното си мнение, че България трябва да започне подготовката по ратификацията на новата Конвенция на ООН за хората с увреждания. Хамарберг е препоръчал това и на министъра на външните работи Ивайло Калфин на срещата си с него сутринта. По тези въпроси той е разговарял и с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски.